Mieszkańcami naszego gospodarstwa są również kozy. Nasze zwierzęta przez większość roku korzystają tylko z naturalnych pastwisk, chętnie zjadają owoce z sadu i warzywa z przydomowego ogródka. Zimą zajadają się pachnącym sianem, warzywami i zbożem. Naturalne karmienie ma zasadniczy wpływ na ich dobrą kondycję oraz wyjątkową jakość mleka. Dietetyczne, lekkostrawne kozie mleko to naturalne źródło cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych, jest idealnym uzupełnieniem dobrodziejstw medycyny naturalnej. Mleko kozie swym składem zbliżone jest właśnie do mleka, jakie wytwarza organizm kobiety. Jest przez to bardzo dobrze przyswajalne. Od zwykłego mleka różni się o wiele bogatszym składem. Zawiera więcej wapnia, fosforu, potasu a także witamin A, B1, B2, PP i C. Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niż biały. Dzieciom można podawać je już od 5 miesiąca życia. Może, a nawet powinno być podawane dzieciom a także dorosłym, których dotknęła skaza białkowa. Mleko kozie zawiera małą dawkę kazeiny i ma też bardzo niewielką zawartość laktozy. Uwaga!– organizm człowieka w sposób naturalny homogenizuje kozie mleko, a co za tym idzie obniża się poziom złego cholesterolu we krwi. Spożywanie mleka to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia. Mleko od naszych kóz wykorzystujemy do wyrobu serów i twarogów, których nadwyżkę sprzedajemy. Produkty kozie są sprzedawane tylko w gospodarstwie. Kontakt: 501 163 294 |